Лидерите на Косово и Сърбия не успяха да се споразумеят как да

...
Лидерите на Косово и Сърбия не успяха да се споразумеят как да
Коментари Харесай

ЕС: Белград и Прищина не се разбраха за Северно Косово

Лидерите на Косово и Сърбия не съумяха да се споразумеят как да понижат напрежението в регионите със сръбско болшинство в Северно Косово. Това съобщи висшият представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел, представен от " Ройтерс ".

През март Прищина и Белград устно се договориха да приложат подкрепян от Запада проект, насочен към възстановяване на връзките, само че от този момент не се регистрира необикновен прогрес.

Около 50 000 сърби, живеещи в Северно Косово, към момента отхвърлят да вземат участие в косовските институции - полицията, правосъдната система и общинските управляващи, които напуснаха през ноември предходната година. Освен това предишния месец те бойкотираха локалните избори, проведени от косовските управляващи.

Борел съобщи, че на среща с премиера на Косово Албин Курти и президента на Сърбия Александър Вучич е изразил " сериозна угриженост по отношение на обстановката в Северно Косово " след избори " с доста ниска изборна интензивност ".

Той прикани страните към компромис и предизвести, че всяка по-нататъшна ескалация може да " подкопае " осъществяването на подкрепеното от Европейски Съюз съглашение за нормализиране на връзките.

Вучич и Курти не съумяха да се договорят за рамка за обезпечаване на по-голяма автономност за общините със сръбско болшинство, което е едно от изискванията, сложено от сърбите за присъединяване в косовските институции.

Курти означи, че проектопредложението за по-голяма автономност на общините със сръбско болшинство, което беше показано на срещата през вчерашния ден, не е в сходство с Конституцията на Косово и не може да бъде признато.

" Много съм угрижен ", призна Вучич. " Ясно е, че Прищина не желае да извърши уговорките си ", добави той, имайки поради асоциацията на сръбските общини.

Двете страни обаче дадоха обещание да работят дружно за определяне на гробищата от военно време в Косово, с цел да разпознават тленните остатъци на починалите, които към момента са в неопределеност след спора от 1998-99 година

1621 души остават в неопределеност близо 24 години след войната, довела до над 13 000 жертви. По-голямата част от убитите и изчезналите са етнически албанци.

И двете страни се съгласиха да споделят документи, в това число класифицирани, и да употребяват сателитни данни и други технологии за разкриване на местата на хипотетичните всеобщи гробове.

Войната стартира през 1998 година, когато етническите албанци в Косово - по това време провинция на Сърбия, въстанаха против ръководството на Белград. Конфликтът завърши през юни 1999 година след намесата на НАТО.

Косово разгласи самостоятелност през 2008 година, но Сърбия отхвърля да признае суверенитета на някогашната си провинция.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР